Oplevelsesrige Bhutan

Bhutan


Det farverige lille kongedømme, Bhutan, er ingen ordinært sted. Beliggende i Himalaya er Bhutan både et mystisk og magisk land, hvor den traditionelle buddhisme udfolder sig med den globale udvikling. Det lille og charmerende land er formodentlig som Nepal så ud for 40 år siden, men med en høj grad af udvikling i sit eget tempo.


Bhutan er et helt specielt eksotisk rejsemål, gemt langt væk bag de normale kendte turistmål i verden. Med en rejse til Bhutan, kan man dog stadig få masser af fantastiske oplevelser, som er helt ud over det sædvanlige. Der er et utal af muligheder for at tage på spændende trekkingture, men i lige så høj grad er kulturen i landet særdeles interessant og værd at opleve. Her kan man blandt andet se de utallige små skatkamre af buddhistiske juveler, mange flotte klostre og Bhutans særegne forter, de såkaldte dzong. Alt dette kan du opleve på en Bhutan rejse.


Hvad skal man opleve i Bhutan?


Hovedstaden Thimphu
Bhutans hovedstad, Thimphu, mellem de frodige Himalayabjerge, byder på ægte og mest autentiske kulturelle oplevelser, som er noget helt for sig selv. Byen byder på både hektiske hverdagsaktiviteter, en travl trafik med en blanding af klassiske køretøjer og nye biler, en kombination af små traditionelle huse og mere moderne bygninger – alt i alt hersker der her en traditionel konservatisme med et roligt og tilbagelænet liv kombineret med en igangværende moderne udvikling.


takshang


Kontrasten mellem det nye og det gamle er den ægte Thimphus charme. Byen har foruden en beliggenhed i naturskønne omgivelser et varieret og nuanceret liv. Der ses blandt andet gule- og kamoisinrød-klædte munke, almindelige arbejdere, skolebørn, offentlige ansatte i ghoer og kiraer (traditionelle dragter) og nysgerrige turister. I byen kan man få rigtig mange spændende oplevelser, eksempelvis sightseeing til flotte buddhistiske klostre, blandt andre det verdensberømte Taktshang Goemba og andre arkitekturer, en tur til Bhutans Nationalmuseum og markeder/barzarer, kulinariske oplevelser i de hyggelige, små og større caféer og restauranter, samt nattelivet på barer og natklubber.


Trongsa Dzong
trongsa


Trongsa Dzong er det største dzong fort i Bhutan og ligger i Trongsa distriktet, lige midt i landet. Fortet er både utrolig smukt og en klassisk bhutansk dzong, med en lang og interessant historie, som blandt andet inkluderer betydningsfulde munke og konger. Bygningen er udstyret med mange smalle passager og korridorer, brede stentrapper og smukke stenbelagte gårde. Den er bygget på en dal lige ved siden af floden Mangde Chhu, og området omkring fortet er absolut betagende og spektakulær. Trongsa Dzong fungerer endvidere som et rådhus og offentlig administrative bygning for Centralbhutan, og derudover har fortet huset Wangchuck dynasti af regerende ministre, og siden 1907 har dynastiet fået titlen som Bhutans regerende konger. Foruden at være huset for Centralbhutans regering, har det store kompleks fort også en anden funktion som et buddhistisk kloster med omtrent 200 munke boende.


Ud over Trongsa Dzong har Bhutan en hel række andre smukke og spektakulære Dzong og klostre, som bare venter på at blive udforsket. For eksempel Punakha Dzong, Drukgyal Dzong, Gasa Dzong, Jakar Dzong, Lhuntse Dzong, Lingzhi Yügyal Dzong, Rinpung Dzong, Simtokha Dzong og Tashichho Dzong. Derudover afholder der i Bhutan mange årlige festivaler, som man kan komme og opleve. På disse festivaler samles stort set alle Bhutans befolkning i farvestrålende klæder, og der vil være mange forskellige ceremonier og gade opvisninger i form af dans samt andre aktiviteter. Dette kan varmt anbefales.


festival


Trekking i Bhutan

I Bhutan er der mulighed for at komme på flere spændende trekkingture, hvor man kan opleve Bhutans fantastiske natur og Himalyabjergene på tæt hold. Der er garanti på en uforglemmelig oplevelse på disse trekking: Druk Path trek, Lingshi og Cholhari trek og Snowman/Lunana trek.


Druk Path trek
Druk Path er Bhutans klassiske trek. Det er en trekkingtur på Himalayabjergene i den lettere middelgrad, hvor alt det bedste af Bhutan opleves. Trekket følger den gamle højrute, der gennem generationer har været forbindelsen mellem Paro og hovedstaden Timphu. Landskabet på trekket er varieret, og man vil opleve alt fra terrasseland til skov med eg, rododendron og fyr, og man bevæger sig opad til de højere liggende sætere, hvor stammen yakhyrderne bor. Udsigterne er helt spektakulære og indeholder klassisk højland og selvfølgelig de store Himalayakæmper, hvor bjergene med sneklædte toppe, Chomolhari, Jitchu Drake og Gangkar Puensum er de mest synlige på turen.


Lingshi og Cholhari trek
Lingshi trek er for dem, der vil på en lidt længere trekkingtur. Længden på denne trekking er midt imellem Druk Path turen og Snowman/Lunana trekket, og det tager ca. over 10 dage til målet. Ruten følger den gamle vej op mod Laya, og det store klassiske Laya trek indtil den herlige by, Lingshi, kan nås på de første dage af trekket. Herfra vandrer man videre mod syd og ender i Timphu på ca. den 13. dag. Landskabet på dette trek minder om Druk trekket med udsigten til højlandet og de imponerende Himalayabjerge.


Snowman/Lunana trek
Dette trek er den mest kendte og krævende trek i Bhutan. Det legendariske Snowman trek tager op til 30 dage at gennemføre. Snowman trek leder eder så langt fra alfarvej, som man næsten kan komme, til de fjerneste egne af landet. Trekket er formodentlig det sværeste og højeste trek, man kan komme på, men der er garanteret en fantastisk oplevelse for alle, der tør at vove sig ud i det. På trekket opleves Bhutans udsøgte landskaber såsom smukke grønne dale, fantastiske floder, bjergtoppe i tågedis og skyer, og derudover kommer man forbi Bhutans charmerende befolkning og selvfølgelig flere smukke buddhistiske klostre og dzong.


himalaya


Hvordan kommer man til Bhutan?

Du kan rejse til Bhutan over land fra Indien eller via fly fra Thailand eller Indien, men i alle tilfælde skal du være opmærksom på, at du kun kan komme til Bhutan, hvis du har et gyldigt turistvisum. Hvis du har ønske om at besøge Bhutan som turist, skal du ansøge om et turistvisum til Bhutan gennem et dansk eller bhutanesisk rejsebureau. Et rejsebureau kan ordne alt det praktiske for dig.


Det nationale bhutanesiske flyselskab, Drukair, er det eneste flyselskab, der flyver til Bhutan. Flybilletter skal bestilles gennem et rejsebureau eller på internettet. Drukair flyver fra Bangkok i Thailand, Kathmandu i Nepal, New Delhi og mindre lufthavne i Indien som Kolkata, Bagdogra, Guwahati og Gaya. Flyvningen ind i Bhutan er en helt speciel oplevelse, ikke mindst på grund af den fantastiske udsigt over Himalayabjergene. Indflyvningen giver dig en følelse af du næsten rører bjergtinderne før du lander i Paro i 2200 meters højde.


Vil du læse mere om Bhutan rejser, så kan du gøre det her.